11/6/09

Els canvis a la Setmana del Llibre en Català

Comentàvem en el darrer post que s'estava treballant perquè el 2010 la Setmana del Llibre en Català tornés a Barcelona. Ahir es va anunciar (ho podeu llegir aquí). Tornada a Barcelona i canvi de dates: es farà coincidir amb l'11 de setembre. Tot plegat pot donar un nou impuls a la Setmana.
En primer lloc davant la impossibilitat de poder disposar d'espais cèntrics per la Setmana a Barcelona com la plaça de Catalunya o la plaça de la Catedral, calia buscar un emplaçament que garantís un bon flux de persones i al final s'ha optat pel Parc de la Ciutadella i que coincidís tot plegat amb la Diada. El Parc de la Ciutadella i el passeig Lluís Companys són emplaçaments on es realitzen importants activitats per l'11 de setembre, per tant la Setmana pot ser un atractiu més als actes que s'hi fan. A més la vinculació del llibre en català amb la festa nacional de Catalunya té molt de sentit i pot fer possible que, tenint en compte que per arreu de Catalunya se celebren actes per la Diada, es pugui també que en tota la geografia del nostre país, el llibre català hi pugui tenir protagonisme. Té tot plegat molt de sentit i més encara avui en dia que per Sant Jordi cada cop costa més que el llibre en català tingui rellevància davant l'allau d'escriptors en llengua castellana que any rere any aprofiten el dia de Sant Jordi per desembarcar a Barcelona per promocionar els seus llibres.
Les bases sembla que estan ben posades. Si s'aconsegueix que tot surti bé, el llibre tindria promoció al carrer a la primavera, per Sant Jordi, i a les portes de la tardor de la per la Diada. Queda molta feina a fer com elaborar un programa d'activitats atractiu, aconseguir que els llibreters se sentin còmodes amb aquesta nova fórmula i sobretot idear la manera que a tot el territori durant la diada de l'11 de setembre el llibre en català hi tingui protagonisme.

3 comentaris:

Rafael Vallbona ha dit...

Vols dir que portar la fira a la Ciutadella no és enterrar-la del tot? Recorda que ja va estar a l'estació de França i va ser el principi del seu declivi.
Les datesde l'onze de setembre són encara massa p`ròximes al'estiu per una fira (el que és al cap i a la fi). Perquè no potenciar 'la rentrée', com fan a Europa i vehicular la promoció del llibre en català a través de les llibreries, comprometent-les amb rigor?

Jordi Ferré ha dit...

Fer-ho coincidir al Parc de la Ciutadella amb l'11 de setembre garanteix un flux de gent que pot ser positiu per la Setmana del Llibre en Català. També hauria de servir per donar el punt de sortida de les novetats de tardor. A mi no em sembla malament la proposta però com tot caldrà veure com es realitza i si acaba funcionant. Necessitem que funcioni.

Oriol M. ha dit...

Garanteix gent, i garanteix gent que a priori són un target molt potent per al llibre en català. Així, a curt termini pot ser una bona idea, i potser tindrà efectes positius en la facturació (si més no, per un dia, vorem si l'efecte s'allarga a la resta de la setmana).
Ara... innegablement, també garanteix un pas més cap a la ghettització del llibre català, indicat, només, per militants... i no sé si això és el que ens convé.