25/2/10

L'Alt Camp, la comarca que menys llegeix de Catalunya

Passo una estona analitzant les dades de l'estudi del Baròmetre de la comunicació i la cultura que m'han arribat i que fan referència al Mercat del Llibre a Catalunya. L'estudi s'ha fet sobre a partir d'una enquesta a 29.915 persones, realitzada entre setembre de 2008 i agost de 2009. Hi ha moltes dades interessants i algunes de les que presenta l'estudi mostren cap a quin sector de la societat haurien d'anar les actuacions a fer per augmentar lectors en català de llibres. Segons l'enquesta a Catalunya hi ha 3.683.000 lectors, un 58% de la població. De lectors en català n'hi ha 888.000 i en castellà 2.641.000. La diferència és molt gran. Per fer créixer el nombre de lectors en català on primer s'hauria d'incidir és en les 928.000 persones que, segons l'enquesta, són lectors i catalanoparlants que no llegeixen en català. Sobre aquest nombre de persones seria molt interessar saber el perquè no llegeixen en català si són coneixedors d'aquesta llengua i l'usen per parlar. Saber els motius podria ajudar molt a definir la política a realitzar en el món del llibre.
Hi ha moltíssimes dades en l'estudi però m'ha sorprès molt desagradablment saber que a la comarca on visc i d'on soc, l'Alt Camp, malauradament està a la cua del tot en el rànquing de lectors de llibres. Pel que veig la nostra presència a la comarca no influeix perquè tingui un nombre de lectors acceptable. És una dada que les autoritats dels municipis de l'Alt Camp, dels organismes comarcals i supracomarcals haurien de en primer lloc saber i posteriorment dissenyar algun tipus de pla per fer-les millorar. És trist veure que mentre la mitjana lectora a Catalunya és del 58%, a la meva comarca a l'Alt Camp tant sols hi ha un 35,1% de la població que llegeix i està molt i molt lluny de la Garrotxa, la comarca que té l'honor d'encapçalar la llista amb un 62,8% de lectors i també està en aquest sentit molt lluny de les dades de lectors d'una comarca veïna, la Conca de Barberà, que amb un 62% de lectors està en la quarta posició en el rànquing de les comarques amb més lectors i amb més de quatre punts sobre la mitjana. Quina pena que em fa estar a la cua d'aquesta classificació.

4 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

fent una ullada al teu blog
salutacions des de Reus

Jordi Castells ha dit...

Segurament d’aquest 928.000 lectors potencials que no ho fan en català, segurament molts és per manca d’autoestima.
Saps que soc bon coneixedors del mon del vi i passa el mateix amb els vins catalans i segurament en altres manifestacions culturals, com la música etc.
Potser i tenen més a dir els psicòlegs que els analistes, el fumut és que quant algú llegeix algun llibre que està be o tasta algun vi de casa nostra que esta be. Llavors ho expressa amb admiració “està be!” o “és molt bo!”, però reconec que fer-ho d’un en un és una tasca molt lenta i estressant. Però com dei el poeta tot està per fer i tot és possible .

Salut

Oriol M. ha dit...

J. Castells: potser el que ens passa és que ens calen bones eines de divulgació: revistes amb prestigi, mitjans audiovisuals que no donin l'esquena a la cultura catalana, etc.
perquè llibres i autors bons, n'hi ha, i molts, i molt bons (Palol, Julià de Jòdar, etc.). I editorials de primera qualitat, també: La Campana, edicions 1984... (i Cossetània, és clar, en els seus nínxols).

Tais Bastida Aubareda ha dit...

Hola a tothom,
feia temps que havia sentit a parlar al Jordi d'aquestes dades i ara que hi he pensat, les he buscat i he anat a parar al seu bloc. Posats a proposar causes, jo apunto el fenòmen biblioteques... A la municipal ja sabem què s'hi cou, provablement entre les biblioteques comparables a ella (i més petites) de Catalunya, és la que te menys serveis i la que "ofereix" més traves burocràtiques per a fer-ne un ús còmode. I pel que fa a la comarcal, perquè a l'Alt Camp n'hi toca una per població, ... ai! si no en tenim, de comarcal!! Esperem que la nova bilbioteca suposi un canvi radical en la seva gestió, perquè sinó aquest percentatge no canviarà mai.