29/4/10

La ressaca de Sant Jordi i Valls Decideix




La ressaca de Sant Jordi em va fer passar per alt el post que habitualment escric al blog el cap de setmana. Després de la diada esgotadora de Sant Jordi de divendres passat necessitava desconnectar un xic del món dels llibres. A més, la consulta Valls Decideix, a la qual hi he aportat el meu petit gra de sorra, dins les meves atrafegades possibilitats, va centrar la meva atenció algunes estones de la tarda-vespre de dissabte i diumenge.
Del Sant Jordi barceloní em queda la imatge de molta gent pel carrer i per les parades i també de l'atapeït esmorzar d'autors que es fa cada any a l'hotel Regina amb la fotografia de rigor que tinc la sensació que cada cop és més atapeïda. Ara caldrà esperar el retorn de les llibreries dels mesos de maig i juny per fer un balanç real de tot plegat. De moment, hi ha algunes bones impressions com que 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid) ha funcionat molt bé i que fins i tot a Andorra va ser dels llibres més venuts, que del El falsari, de Toni Orensanz, es van esgotar els llibres, segons llegim a la premsa; que Francesca Aliern, un any més, va ser dels autors que més va vendre a les Terres de l'Ebre, que Àngels de pedra, de Rosa Pagès ha tingut una bona acceptació especialment a Reus i pel que vaig veure del moviment per les parades que Escoltant Guardiola i Colom. 500 anys enganyats, que van per la quarta edició, segueixen amb un bon ritme, i que dins els llibres d'excursionisme i muntanya Els Pirineus de cap a cap, de Marta Viladot i Daniel Calleja ha tingut una bona acollida. Per fer un repàs amb exactitud i veure com ha anat el conjunt del catàleg que presentàvem per Sant Jordi caldrà però analitzar amb profunditat les dades que ens arribaran les properes setmanes.
De la jornada de Valls Decideix voldria destacar la satisfacció de poder veure com la meva ciutat, Valls, ha estat de les capitals de comarca amb més participació. Es va superar el 26% i si es comptés només amb les dades dels cens electoral, la xifra arribaria a prop del 30%. El treball extraordinari de totes les persones de la Plataforma Valls Decideix va provocar que 5.500 vallencs en una jornada tranquil·la i exemplar anessin als locals electorals habilitats per a votar. He vist ens els darrers mesos i setmanes molts vallencs de perfil social i edats diferents treballant de valent per la consulta, des de l'anonimat, des de la convicció que la seva feina era útil i necessària. Diumenge a la tarda i aquests darrers dies he comprovat amb satisfacció l'alegria pel resultat obtingut de tots els que han treballat en l'organització.
Els opinadors, els tertulians dels mitjans de comunicacions o els polítics que ho volen minimitzar poden dir ara el que els sembli, alguns per cert amb molta mala bava, la realitzat però és que té un mèrit extraordinari haver mobilitzat des de la societat civil tant a la ciutat de Valls com a Catalunya tanta gent per a una consulta que té un valor simbòlic molt important però que jurídicament no comporta cap conseqüència. Estic convençut que precisament els que minusvaloren el resultat tenen clar en el seu interior i a la vegada els fa por la capacitat de movilització que té el nostre país en aquesta qüestió. Desqualifiquen el moviment per intentar desmotivar-lo però molt possiblement el que fan és aconseguir un efecte contrari. Com deia el vídeo de promoció de la campanya a Valls: "I el que no ens deixin fer els altres, tant se val, un poble decidit ni té fronteres ni té rivals".