30/5/07

La Fira de Frankfut, segons Joan Carles Girbés

A l'edició de Vilaweb d'avui dimecres dia 30 de maig, hi apareix una interessant entrevista amb Joan Carles Girbés, director editorial de Bromera i conegut també pel seu bloc Tirant al cap. La seva opinió sobre la Fira Frankfurt és molt encertada i interessantíssima. Val la pena llegir-la tota. N'he extret uns fragments:
En primer lloc, Girbés explica clarament els objectius que hem de tenir els editors catalans a la Fira de Frankfurt:
"Primera, aquestes fires serveixen per veure què fan els altres editors dels altres països. Això és important perquè pots agafar idees i descobrir allò que pot ser interessant per al nostre catàleg. Segona, m'entrevistaré amb editors i agents literaris per mirar de fer avançar o tancar algun tracte. En tercer lloc (i aprofitant la gran oportunitat que tenim enguany), provaré de vendre més drets que mai dels autors catalans del nostre catàleg, els drets dels llibres que creiem més exportables. En quart lloc, i per primera vegada, assistiré a alguns actes lligats al fet que la cultura catalana és la convidada d'honor."

Defineix molt bé la manera com podrem valorar si ha anat bé o no la Fira de Frankfurt. L'objectiu ha de ser promocionar la cultura i els autors catalans i això ha de provocar més presència al mercat internacional dels nostres autors i de les seves obres:
"Allò que marcarà l'èxit o el fracàs serà el volum de traduccions a les altres llengües aconseguides."

La polèmica sobre els autors està també ben analitzada. No es tracta de portar molts autors a Frankfurt si no hi tenen res a fer. Es tracta de portar-los si han de participar en taules rodones, conferències, presentacions, etc. D'altra manera no té cap sentit:
"No entenc la polèmica dels autors que van a Frankfurt o no hi van. Els autors han d'anar a la fira amb una funció concreta."

I després de Frankfurt 2007, hi haurà Frankfurt 2008 i 2009...
"Seria interessant que no perdéssim els contactes amb els editors internacionals; hem d'aprofitar els contactes per continuar-los i mantenir-los a llarg termini. Les portes que s'obrin a Frankfurt són opcions de futur. Els contactes s'han de cuidar."

1 comentari:

Tirant al cap ha dit...

Estic completament d'acord en tot el que diu aquest paio...
;-)))