17/1/08

BValls de lletres

BValls de Lletres és una publicació trimestral editada per la Comissió de Llengua i Literatura de l'Institut d'Estudis Vallencs. El 2008 serà el tercer any que s'edita. Fa uns dies m'ha arribat el número 9 corresponent al mes de desembre del 2007. En la revista si publiquen articles de literatura i de llengua. En aquest número, entre d'altres, hi publiquen Miquel Àngel Pradilla ("Les Normes de Castelló de 1932. Commemoració i reflexió"), Xavier Rull ("Les propostes normativitzadores per al català oral"), Mònica Batet ("La banda esquerra"), Roger Roig ("Cruïlla de paraules") o Jaume Llambrich ("Orbitant per Frankfurt: apunts de la fira del llibre"). De totes maneres a BValls de Lletres també hi trobem sovint textos que van més enllà de qüestions estrictes de llengua o literatura. El perquè queda explicat clarament en l'editorial d'aquest número:
"Es veu que una revista de llengua i literatura d'un país normal els articles que t'hi trobes tracten, per exemple, de propostes per elaborar un estàndard oral, del ressò irregular dels gèneres literaris, de les lectures recomanables o, simplement (o no tant), s'hi expliquen vivències, s'hi comparteixen sentiments, es crea o es fa conya en la llengua del país. En canvi, en una revista de llengua i literatura d'un país no tan normal, a banda d'aquests, n'hi apareixen uns altres que contenen reflexions que algú altre podria qualificar d'extraliteràries o d'extralingüístiques, com per exemple la manca de pel·lícules en la llengua pròpia a la cartellera dels cinemes de la població on s'edita la revista, la necessitat d'afavorir les relacions interterritorials per no posar en perill la unitat de la llengua en què està escrita la revista o fins i tot les misèries que es troba la cultura d'aquest país quan la conviden a la Fira del Llibre de Frankfurt, posem per cas.
És evident que el nostre país l'última cosa que és és normal i, per tant, al darrer número de BValls de Lletres, hi són tots, aquests articles: els primers, més purament lingüístics o literaris, i els segons, diguem-ne... combatius".