11/5/08

L'hàbit de llegir i la televisió

Una resposta al perquè un 75% d'anglesos llegeixen habitualment llibres, mentre que aquesta xifra és a Catalunya del voltant del 50%:

"Als anys vint a Anglaterra una gran part de la classe obrera estava alfabetitzada i es va introduir en la lectura com a una activitat per distreure's, per passar-s'ho bé i d'aquesta manera van adquirir l'hàbit per a la lectura. A Catalunya i a l'Estat espanyol, l'alfabetització massiva no arriba fins als anys seixanta moment quan es popularitza la televisió i la classe obrera utilitza aquest nou mitja com a forma de distracció, no entra doncs en la lectura i per tant no adquireix aquest hàbit."

Ho va explicar Enric Calpena, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull en la conferència "És la televisió un verí letal per a les nostres neurones?", que va pronunciar el dimecres 7 de maig en el transcurs de la XIV edició el Memorial Josep Ramon López que s'ha realitzat en diverses poblacions de l'Alt Camp. Calpena també va comentar que "els catalans veiem la televisió uns 270 minuts al dia" i que amb aquestes xifres "Catalunya està en el primer lloc de tot l'Estat pel que fa a temps dedicat a veure la televisió, dades que són semblants a les d'Anglaterra." També va dir que "com més edat tenen les persones més hores de televisió consumeixen" i, en un altre context, que "el 10% dels lectors d'Hola són llicenciats"


Els actes del XIV Memorial Josep Ramon López
Des de dimecres dia 7 de maig fins a dissabte 10 de maig, es van celebrar la resta d'actes del XIV Memorial Josep Ramon López, tal com anunciàvem en aquest post. La jornada de germanor es va celebrar malgrat la benèfica pluja que va caure durant tot el dissabte. Es va anul·lar la caminada de dissabte al matí però es va poder a portar a terme amb tota normalitat el dinar de germanor al local social del Pont d'Armentera, que va consistir en una extraordinària arrossada, i també l'entrega de premis i records de participació del concurs de recollida de telèfons mòbils i de la mostra de composicions "Missatges del món". L'any vinent la jornada de germanor es portarà a terme al Pla de Santa Maria. Reproduïm a continuació diverses imatges de l'edició d'enguany del Memorial Josep Ramon López.


Enric Calpena en el transcurs de la conferència a Valls

Francesc Domènech, periodista i director de Canal Reus TV va parlar al Pont d'Armentera sobre el futur de les televisions locals

Els assistents a la jornada de germanor

L'extraordinària arrossada

Recollida selectiva de telèfons mòbils
Nota de l'Associació Memorial Josep Ramon López sobre la recollida selectiva de telèfons mòbils en desús que s'ha portat a terme en l'edició d'enguany del Memorial:
Com cada any des de l’Associació del Memorial Josep Ramon López, es va proposar als joves un concurs de recollida selectiva. Aquest any, el concurs anava adreçat als alumnes d’ESO, Batxillerats, Cicles Formatius de GM i GS de les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. La recollida selectiva seria la de telèfons mòbils en desús, procurant transmetre uns valors i unes actituds que ens portin a ésser millors ciutadans respectuosos i compromesos amb el medi ambient, per això se’ls informava també sobre els telèfons mòbils com a residu.
Un cop recollits, els telèfons mòbils es porten junt amb la resta de residus d’aparells elèctrics i electrònics a una planta especialitzada que es troba a Pont de Vilomara. Allí es classifiquen en funció del seu destí final: terminals, bateries, carregadors i accessoris
Finalment aquests materials es fan arribar, per separat, a empreses recicladores, que els tornen a fer servir com a matèries primeres per a fabricar productes nous.
Una vegada esgotat el termini de recollida, el passat dia 30 d’abril a l’IES Jaume Huguet de Valls es fa fer el recompte final de telèfons mòbils que els joves havien portat, i el total recollit va ser de 325 terminals de telèfons mòbils, 286 bateries i 83 carregadors que feien un total de 694 components, tot un èxit.
Els grups d’alumnes guanyadors van ser:
1r- amb 246 components, Marina Muñoz Pego, Núria Pujol Pérez i Sheila Gómez Jaime de l’IES Jaume Huguet de Valls.
2n- amb 143 components, Vanessa Preixens Martín, Gustavo Guarin Ardila i Laura Redondo Lozano de l’IES Jaume Huguet de Valls.
3r- amb 142 components, Laia Gironès Targa, Estera Badulescu i Elena Bernabeu Volpini de l’IES Jaume Huguet de Valls.
4t- amb 66 components, Georgina Canela Ferré, Marta Ferré Oller i Júlia Piqué Secall de l’IES Jaume Huguet de Valls.
Centres participants amb recollida significativa de components han estat l’IES Jaume Huguet de Valls, l’IES Martí l’Humà de Montblanc i l’IES de Valls.

2 comentaris:

Àlex ha dit...

Potser la sort d'avui en dia es que el jovent ara comença a utilitzar més l'ordinador que la tele i això vol dir que la lectura els pot entrar també a través d'internet, com per exemple els blogs (o blocs) com aquest en el que estem. El meu fill gran (14) ja em supera a mi en nombre de blocs penjats (!). A més l'ordinador (Internet) és més interactiu que la tele que ens converteix en espectadors passius.

Oscar Ramírez ha dit...

HolA Jordi.
He entrat al teu blog i m’ha semblat molt interessant. M’he permès linkar-te al meu blog perquè hi entraré sovint. Ens veiem aquest dissabte a Vallromanes.