25/5/08

Un escriptor surrealista; el primer?

Amb aquest títol Lluís Racionero dedicava a Serra d'Or l'any 1987 una crítica a l'obra Summa Kaòtica de Ventura Ametller, editat per Laia el 1986. Ara aquesta obra i una segona part inèdita de l'escriptor, Resta Kaòtica, es trobarà properament a les llibreries. Fa cosa d'un any vaig rebre una trucada del Rafel Vallbona qui em va dir que em trucaria Albert Calls ja estaven treballant amb la intenció de reeditar l'obra d'Ametller i de poder publicar-ne part d'inèdita. Vam reunir-nos amb la família i amb el propi autor, ja llavors delicat de salut, i vam posar-hi fil a l'agulla. Al final amb l'esforç de tots plegats i també amb la complicitat de l'Ajuntament de Mataró (ciutat on viu l'autor) i també del de Pals (on hi va néixer), s'han pogut tirar endavant els dos volums, Summa Kaòtica i Resta Kaòtica, que apareixen en la imatge que acompanya el post ja que aquest divendres van arribar de l'impremta. Ventura Ametller té un llenguatge que impacta, que s'ha de conèixer; és una literatura surrealista com titulava Racionero en el seu article escrit fa més de vint anys. Els llibres es presentaran properament a Mataró. Reprodueixo a continuació alguns dels fragments que la crítica va escriure fa 22 anys quan va sortir publicada la Summa Kaòtica:

Lluís Racionero, a Serra d'or:
"L'estil d'Ametller és segur, vigorós, ric en paraules: hi ha una veu darrera d'ell i la veu encisa el lector i el porta endavant, que és la traça del bon escriptor."
"Aquesta novel·la és Dalí posat en paraules, és l'exaltació delirant empordanesa en forma d'escriptura."
"Sota aquesta forma barroco, mítico-esperpèntica i rabelaisiana, depurada en Joyce, hi ha a més un gran narrador."
Ignasi Riera:
"Una obra magmàtica, la Summa Kaòtica de Ventura Ametller, un dels amics més sistemàtics de Josep Pla, amic també de tota mena de tafaneries. Si aquests Summa, tan poc tomista, resulta provocadora i incitant és perquè el lector hi endevina, amb facilitat, la referència a tots els mons al·ludits".
Rafel Vallbona, a l'Avui
Summa kaòtica és per damunt de tot com un vi ben elaborat pel pas dels anys. És una novel·la "brut-grapa" que s'ha anat fent més complexa, més ben elaborada, més bona en definitiva (i sóc plenament conscient del significat greu de l'adjectiu bona en un article de reflexió literària) a mesura que ha anat envellint a les carpetes, als calaixos, a l'estudi del seu autor."
Valerià Pujol, a Mataró Escrit
"Summa Kaòtica és una novel·la que parteix d'una realitat immediata i l'eleva a categoria de símbol i si ens veiéssim obligats a parlar de realisme hauríem de citar aquell realisme "màgic" de Cien años de soledad. En l'obra de García Màrquez el mite era Macondo, en l'obra de Ventura Ametller el mite és Pals."
Pere Muntanyà, a Crònica de Mataró
"La novel·la de Ventura Ametller no té precedents a casa nostra, perquè en tot cas aquí el que s'ha escrit és novel·la històrica per mai novel·la "antihistòrica" en el sentit polisèmic que li dóna el seu autor".
Joan Busquets, a El món
"Narració exemplar, Summa Kaòtica sublim ràfega de foc llançada a la cara."

1 comentari:

Rafael Vallbona ha dit...

Bon dia Jordi,
compra El Mundo d'avui divendres i llegeix el Tendències, o mira el meu bloc www.casavbn.blogspot.com
Salut