7/12/08

Saber realment quants llibres has venut

Una de les incògnites que als editors ens crea més maldecaps es poder saber com van les vendes d'un llibre i tenir quan abans informació real i de fiar dels llibres que s'han venut. Aquesta informació és a la vegada imprescindible en el moment de decidir la reedició d'un llibre sobre el qual s'ha fet la novetat recentment i que ha quedat sense existències al magatzem del distribuïdor. 
Tal com està muntat aquest negoci, el llibreter pot retornar els llibres si no els ha venut i per tant pot ser, i succeeix, que d'un títol avui el distribuïdor no en tingui i que d'aquí a tres mesos en tingui 1.000 o 2.000 o més exemplars, que li han arribat de retorn. Això ha provocat i provoca despeses infructuoses per part de l'editor. La inexistència d'una bona informació sobre els llibres reals venuts (o sigui els que realment ja han comprat els lectors) fa que a tots els editors en hagi passat que hem reeditat uns títols que al cap d'un temps ens hem hagut de "menjar" literalment, amb el perjudici econòmic que això representa.
Actualment, sabem via web i en temps real els llibres que té en existència el distribuïdor. És una informació important i podem veure si hi ha hagut demanda ràpida per part dels llibreters, cosa que també és un bon símptoma, però, a vegades, les expectatives de vendes creades per un títol (això passa especialment per Sant Jordi) fa que el magatzem del distribuïdor és quedi ràpidament sense exemplars i que ens llencem a una nova edició sense saber si realment el llibre s'està venent.
Fa un temps un grup de llibreters va crear el portal totselsllibres.com, que volia ser una aparador comú de llibreries independents de Catalunya. Un dels serveis que van oferir als editors, i pel qual se'ns aplicava una tarifa, era poder saber els llibres nostres que havien venut en els seus establiments. Al cap d'un temps d'utilitzar-lo i, tal vegada que hi havia llibreries repartides per arreu del país, feies una extrapolació i podies fer en qualsevol moment un càlcul bastant aproximat de les vendes reals que havies tingut d'un títol. Això, a nosaltres ens va salvar alguna reedició innecessària. Malauradament el projecte Tots els llibres se n'ha anat a norris, malgrat que el seu web continua a la xarxa, però sense actualitzar i ens hem quedat sense aquest mostreig que ens era tant útil. Una llàstima en tots els sentits. Tant pel fet que un projecte que ajuntava llibreters no hagi reeixit com per la informació que ara ja no podem tenir.

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

Doncs trobo que aquesta és una eina bàsica i decisiva per tal de poder planificar bé el vostre treball, ja que poden passar dues coses: que un llibre que realment no es ven es reediti innecessàriament, o que un llibre que s'està venent, deixi de fer-ho perquè s'han esgotat les existències.
Després, cal tenir en compte també la dificultat que representa per als escriptors rebre informació sobre el nombre d'exemplars venuts, quan som la part més interessada i desitjosa de saber-ho, i sovint no tenim dades fins passat un any.
Aquestes coses, avui en dia, s'haurien de poder solucionar de manera gairebé immediata