8/2/09

Blocs, literatura i política 2.0

En motiu de l'EbreBloc 2009 vaig assistir divendres a una taula rodona sobre "Blocs i literatura" que moderada per Emigdi Subirats comptà amb la participació d' Albert Aragonès, escriptor, Beaba.info; Dolors Queralt, regidora de Cultura de l’EMD de Jesús; Jesús M. Tibau, escriptor i blocaire, i d'un servidor.
Tibau va assenyalar que "es aviat per dir si fer un bloc canvia o canviarà la manera d'escriure; el que sí que ens ha canviat és la vida, ja que ara la veiem en forma de post". També assenyalà que els blocs són una bona forma de promocionar-se com escriptor.
Per la seva part, Albert Aragonès explicà que la manera d'escriure ha variat, "fins i tot no s'escriu de la mateixa manera ara amb l'ordinador que abans amb la màquina d'escriure. Especialment, ara les correccions són molt més fàcils de fer. Els blocs han canviat també l'extensió dels textos i la lectura."
Dolors Queralt assenyalà que la "literatura digital és propera, ràpida, gratuïta per a tothom, que elimina intermediaris i que a més ha creat un llenguatge a Internet paral·lel a l'habitual."
En la meva intervenció, vaig indicar que el que esdevindrà la literatura digital anirà força en funció de com evolucionin els e-readers i de les prestacions que aquests puguin tenir en el futur, de si incorporen funcions com els enllaços, etc. També vaig comentar que no sabem ben bé cap a quina direcció però estem en una situació canviant tant pel que fa al paper que ha de tenir l'editor, com per la manera com haurà de fer els textos l'escriptor, com per la intervenció del lector.

Política 2.0
Després de la taula rodona sobre "Blocs i Literatura", el president del Parlament de Catalunya i blocaire Ernest Benach pronuncià una conferència com a cloenda de la primera jornada de l'EbreBloc 2009. Benach digué que "s'ha d'incorporar la cultura 2.0 en la política" i que les eines 2.0 faciliten la "necessària interactivitat entre els polítics i la societat". Afegí que la informació a partir dels blocs o de les xarxes socials "arriba sense intermediaris. A més estem en un model en què tothom és emissor i receptor a la vegada". Incidí en que "no hi ha una definició clara del què és la política 2.0, però és cap allà on va el món. Estem transitat per un camí nou que és arriscat i hem d'anar fent pas a pas."

3 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

Potser sí que ens han canviat la vida, els blogs. Com a mínim ens l'han omplert.

yrun ha dit...

Sobre lu dels e-books que es va comentar a la xerrada, jo estava totalment d'acord amb la bibliotecària, però el dissabte, a la continuació de les jornades, vaig tenir el plaer de tenir-ne un a les mans. Ara he cambiat totalment de parè! És curiós el gust que dóna tenir-ne un a entremans!

Margarida Aritzeta ha dit...

Realment, és engrescador veure que participes a més nivells a l'hora de relacionar-te amb l'altra gent, i això de veure que la modernitat avança i que ens hi anem muntant a cavall, encara ho és més