16/4/09

Les causes del col·lapse

En la darrera reunió de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana se'ns lliura la nota de premsa de l'Instituto Nacional de Estadística sobre la producció editorial l'any 2008, que podeu llegir íntegrament aquí. Com podeu veure en el gràfic que adjunto la producció de títols (entre llibres i fullets) s'ha incrementat de forma notable a l'Estat espanyol: ha passat de 59.200 a 86.300 en 10 anys, cosa que representa un increment del 46% en deu anys, o sigui quasi la meitat més. El nombre d'exemplars també ha augmentat en aquest decenni, però només un 6,7%, cosa que significa que la tirada mitjana dels llibre s'hagi reduït un 27%.
Les dades es recullen pel que fa a llibres i fullets i m'agradaria saber amb exactitud a què es refereix quan parla de fullets. En tot cas, la mateixa nota explica que si es diferencien entre ambdues categories, de llibres se'n van editar 75.933 i de fullets 10.397. Esperaré a què surti l'estudi del Comercio Interior del Libro en España de l'any 2009, on només es tracta els llibres, per veure l'evolució dels llibres en català i saber si el darrer any ha seguit la seva tendència de reducció o d'estancament de títols publicats o s'ha incrementat, en contrast amb l'augment del nombre de títols editats en castellà en els darrers anys.
En qualsevol cas, la nota de l'INE detalla clarament aquest increment del 45% de títols en deu anys, cal veure no obstant les dades sobre llibres o fullets, cosa que és difícilment assumible per les llibreries. Les conseqüències de tot plegat són evidents: el col·lapse del sistema de novetats que provoca que la vida dels llibres al punt de venda sigui brevíssima.

1 comentari:

Salvador Macip ha dit...

Menys novetats també implicaria menys oportunitats per a autors nous. S'incrementaria el temps a les llibreries, però sobretot dels consagrats. La solució ideal no és fàcil...