16/7/09

Qüestió de pes

Un dels avantatges de les noves tecnologies és que redueixen el volum i la mida de moltes coses. De fet la pròpia tecnologia evoluciona constantment aconseguint millor prestacions cada cop amb objectes amb mides més petites i que pesen menys. No tenen res a veure ni la volumunositat ni les prestacions dels primers ordinadors o dels primers telèfons mòbils amb els actuals.
Al món dels llibres li passa alguna cosa similar. La setmana passada vaig estar de visita al monestir de Yuso a San Millán de la Cogolla. Allí hi guarden amb excel·lent estat els cantorals del segle XVII: una trenta de llibres gegants que pesen entre 30 i 100 quilos. Els monjos, cada cop que els utilitzaven, els havien de portar de la sala on estant guardats en condicions especials perquè no es malmetessin fins a l'església. O sigui, els havien de transportar amunt i avall per més de quaranta graons. En funció del pes de cadascun, el transport el feien entre dos o quatre monjos.
Res a veure amb les noves tecnologies del món del llibre, els e-readers, que amb tant sols un 200 grams poden contenir uns 200 llibres. Quin estalvi d'energia haguessin suposat els e-readers per als monjos de Yuso! Clar, però, que l'e-reader no té ni molt menys l'encant i la bellesa dels cantorals de Yuso, unes autèntiques joies. I és que en aquesta vida, tot no es pot tenir...

1 comentari:

Ermità ha dit...

Sobre aquests llibres que comentes del monestir de Yuso, jo encara n'he fet servir alguns en una estada que vaig fer uns anys enrere a la Cartoixa de Santa Maria de Montalegre. Els cartoixans, pares de la comarca del Priorat, on fundaren la primera cartoixa de la península ibèrica, la de Scala Dei, fan servir, encara avui dia, aquests llibres magnífics, obres d'art per la seva presentació, en les seves pregàries diàries comunes a l'església de cada cartoixa. Al seu favor podríem dir que de cada llibre se'n poden servir fins a tres monjos alhora, precisament per la seva grandària. No cal dir que es tracta de antifonaris, salteris, etc, llibres imprescindibles per al seguiment de la seva litúrgia.
T'imagines, Jordi, el cost que tindria l'edició d'un llibre com aquests actualment i el preu al que l'hauries de vendre?