17/9/09

Denis Zwirn: "El llibre digital tindrà una progressió espectacular"

Assisteixo dilluns dia 14 en la jornada sobre "Innovació tecnològica i digitalització en el sector editorial", organitzada pel Gremi d'Editors i en la qual vaig prendre part en la taula rodona que portava per títol "Perspectives de l'edició digital."
El sector està inquiet per tot el que pot succeir en el nou món del llibre digital i la sala Winterthur on es va celebrar s'omplí de gom a gom. Tinc la sensació, no obstant, que hi ha neguit per saber cap a on va tot plegat però que en general hi ha bastanta mandra per entrar-hi i fer -hi provatures. Els ponents van insistir nombroses vegades que si no ens hi posem els editors seran agents externs a nosaltres els qui entraran en el món del llibre digital, cosa que pot ser nefasta pels interessos del sector editorial.
En tot cas prenc nota d'algunes de les afirmacions que es digueren i que vaig trobar interessants. Josep M. Vinyes (beat.cat) digué que "la pregunta ara no és si s'ha de digitalitzar o no, sinó com s'ha digitalitzar." Explicà que els nous models de lectors electrònics "tindran wifi, seran tàctils, tindran més aplicacions, seran una mica més grans que els mòbils, i poden situar-se en el centre de la tecnologia digital."
Va ser molt interessant la experiència que va aportar Denis Zwirn, president del distribuïdor digital francès amb forces anys d'experiència en aquest món, Numilog, qui va començar la seva intervenció diguent que "el llibre digital es troba en un punt d'inflexió que es nota molt als EEUU i al Japó i que arribarà a Europa. Als EEUU el llibre electrònic és ja el 4% del volum de facturació del mercat editorial, cosa que ja comença a ser important. Els japonesos per la seva part llegeixen molts llibres manga pels mòbils i pels i-phones. És un mercat que no deixarà de progressar. Es preveu que el 2011 hi hagi 13 milions de lectors electrònics al món i que es venguin per sota els 200 o 100 euros, que siguin sense cable, a color, on s 'hi puguin veure vídeos... Tot plegat fa pensar que tindrà una progressió espectacular."
Enumerà les avantatges del llibre electrònic entre les quals hi ha que una obra "no estarà mai exhaurida, sempre és podrà comprar per a ser llegida", però també va anunciar uns riscos "com si serà rendible o no, o que dominin el mercat els grans actors mundials, o que ens trobem amb un mercat massa fragmentat." També anuncià que s'establiran nous models de negoci que ara desconeixem com per exemple "comprar un llibre per poder ser llegit durant unes hores o durant uns dies o altres fórmules que ara no ens imaginem."
Referent a la disparitat de formats que hi ha, digué que "l'e-pub és l'esperança d'editors i llibreters de tenir un format estándar. No ho puc afirmar-ho amb rotunditat que serà així, però hi ha moltes persones que comparteixen l'opinió que serà el que s'acabarà imposant." També aconsellà que els editors que comencin en el món digital inicialment "facin les primeres passes precisament amb aquelles obres que millor han venut en paper." Digué també referent a la por per la pirateria que "no partim de la mateixa situació que la música. Penso que es pot construir un mercat digital molt sa".
Xavier Cubeles de Barcelona Media també es preguntava si serà un món rendible "ja que haurem de vendre molt més perquè haurem de vendre més barat. A més ens haurem d'acostumar a un entorn molt turbulent."