9/9/09

Una tardor digital

Aquesta tardor tot el que sigui al voltant del llibre digital es mourà de debò. Era d'esperar, per això va ser un encert anticipar-se a aquests moviments i començar a l'abril el portal edi.cat dedicat a la venda de llibres electrònics en català. Per exemple, El Corte Inglés entra en aquest món amb la venda d'un e-reader i Sony, el fabricant de lectors que més es mira quins moviments fa, anuncia dos nous lectors electrònics, i un amb un preu que comença a ser ja molt interessant, 199 dòlars. El que falta saber és quan Sony aterrarà al mercat de l'Estat espanyol ja que hi haurà un abans i un després del moment en què l'empresa japonesa hi entri. El que està clar que els dos e-readers que disposo, el Sony PRS 505 i el Cybook, quedaran molt aviat obsolets. És el que té sempre la nova tecnologia. I una altre qüestió important, sembla que pels moviments que es produeixen, el format e-pub serà el que acabarà imposant-se, tot i que tot plegat van tan ràpid que és arriscat aventurar-se a fer qualsevol tipus d'afirmació absoluta. Aquesta tardor des del portal edi.cat també vendrem els nostres llibres en format e-pub. També s'espera per a final d'any que Google tregui el seu nou model de llibre digital en el que un usuari podrà comprar el dret de visualització d'un llibre i el podrà llegir des de qualsevol aparell que tingui connexió a internet.
Seguint amb l'interès del sector per posar-se al dia amb aquesta qüestió, el Gremi d'Editors de Catalunya ha organitzat pel dia 14 de setembre a l'auditori Winterthur un seminari que porta per nom "Innovació tecnològica i digitalització en el sector editorial", dirigit per l'editor Josep M. Boixareu.
El programa començarà a les 9,15 hores amb una xerrada de Iolanda Bethencourt i Josep M. Vinyes (beat.cat) sobre "La situació de l'edició digital en el context internacional"; a les 10,45 Denis Zwirn, president de Numilog, parlarà sobre les "Característiques de l'edició digital: Requeriments tècnics (disseny, maquetació, llenguatges digitals, suports de lectura, etc.); canvis en la cadena de valor del llibre; nous models de negoci", i finalitzarà amb una taula rodona sobre les "Perspectives de l'edició digital" en les que hi participarem Carles Grau, director general per a Catalunya, Balears, País Valencià i Andorra de Microsft Espanya, Xavier Cubeles de Barcelona Media, i un servidor.
També des de la Fira de Durango, la fira per excel·lència del llibre basc en la qual la cultura catalana és enguany la convidada, ens han demanat que hi anem a explicar la nostra iniciativa i també a la propera Fira del Llibre de Muntanya es parlarà sobre el llibre digital. En ambdós casos hi anirà Enric Faura, director d'Edi.cat. També al Liber 2009, que enguany se celebra a Madrid a inicis d'octubre, Edi.cat tindrà un espai des d'on s'explicarà als altres editors la iniciativa que hem creat.