6/9/09

Els relats de Rosa Pagès

Acabem de publicar La veïna i altres animals domèstics de l'escriptora reusenca Rosa Pagès, obra guanyadora del Premi de Narrativa de la Ribera d'Ebre 2008. És un conjunt de relats on sobretot hi trobarem qualitat literària en majúscules. L'autora en la seva obra té molta cura del llenguatge, dels recursos literaris que utilitza, de les paraules, de les expressions i ho combina una trama argumental que fan els relats intensos, amb força, amb ganes de seguir-los per esbrinar el final, de saber quina sorpresa ens portarà les darreres frases dels seus contes.
L'escriptora i filòloga Mariona Quadrada en la presentació del llibre fa uns dies a Vinebre d'Ebre en deia:
“la Rosa Pagès és una dona rigorosa, com ho són les històries que explica en el llibre. A més, l’autora fa literatura de veritat. Converteix la quotidianitat en lletres, paraules i frases, i ens fa entrar a les històries a través dels sentits i de les emocions.”
Aquesta setmana Jordi Llavina publicava una crítica a El Mundo d'aquest llibre on hi deia:
"Rosa Pagès escriu bé, amb correcció, sense artifici. Els seus relats mostren una bona mà per reproduir diàlegs entre personatges o per descriure els seus recurrents estats de consciència. Perquè, de fet, els estats de consciència acostumen a ser la matèria primera de la literatura de la reusenca."
La veïna i altres animals domèstics permet conèixer l'obra i la literatura de la reusenca com a escriptora de relats curts. A més, d'aquí a uns mesos publicarem una novel·la seva, amb la que va guanyar el Premi de Narrativa Vila d'Ascó del 2009. No l'he llegida encara, però membres del jurat del premi m'han comentat que és una bona obra, una excel·lent novel·la ambientada en el Reus modernista. Però això serà de cara la propera campanya de Sant Jordi. Ara val la pena endinsar-se en els relats de Rosa Pagès, en el seu llibre La veïna i altres animals domèstics, en la seva literatura de qualitat.