10/3/08

Artur Bladé, Sam Abrams i Magí Sunyer

M'arribo a la Setmana del Llibre en Català ja que organitzem dues activitats al Sofà 806. Va ser el dimecres i feia molt de fred, cosa que no convidava a sortir al carrer. No tinc massa temps per donar-hi un tomb, però l'aspecte que té no desmereix gens respecte el d'anys anteriors a la carpa de la plaça de Catalunya, tot i que hi ha menys espai. El més important és que s'ha pogut salvar aquesta activitat després del dubtes que es van general quan l'Ajuntament de Barcelona es va negar a cedir la plaça de Catalunya. En definitiva, la plaça de la Catedral és també una bona ubicació.
Els escriptors Sam Abrams i Magí Sunyer conversen durant mitja hora sobre l'obra d'Artur Bladé i Desumvila. L'acte l'emmarquem en la recent aparició de dos nous volums de l'obra completa, el III i el IV. La xerrada és interessant i entretinguda i fins i tot se'm fa curta.
Gravo una estona en vídeo, que reprodueixo en aquest post, i prenc alguna nota. Abrams és contundent en afirmar que "Bladé és un escriptor molt més important del que s'ha pensat mai". Sunyer comenta que tot i que Bladé no va ser un escriptor de ficció, "quan escriu dóna una categoria literària als seus personatges que adquireixen una vida extraordinària."
Sam Abrams afirma que malgrat que en molts casos les obres d'Artur Bladé es desenvolupen geogràficament en un espai local, "la seva obra és extraordinàriament universal, ja que sempre acaba tractant temes universals que qualsevol persona pot exportar a la seva cultura." Referent a la sèrie de biografies que l'autor va escriure (Rovira i Virgili, Pujols, Terré, Pompeu Fabra...) comenta que "Bladé explica el què és el país a través d'uns personatges emblemàtics i que la tria de les persones a qui fa les biografies fou molt intencionada ja que li van permetre exposar molts aspectes de la cultura catalana". Finalment Abrams va afirmar que la lectura de Bladé "crea adeptes".
En aquest vídeo es pot veure un fragment de la conversa entre Abrams i Sunyer.

1 comentari:

emigdi ha dit...

Jordi,
L'any passat vàrem organitzar un interessantíssim curs d'estiu de la URV sobre Bladé i Cid i Mulet, en el qual va participar Magí. També vaig tenir Sam Abrams al programa Lletres Ebrenques. Tots dos demostren passió bladeriana, la qual cosa és molt important per expandir l'obra del nostre gran autor ebrenc. Excel·lents els dos nous volums que heu tret Cossetania.
salut,
emigdi