20/3/08

Les fires de llibres de primavera

A part de la Fira de Frankfurt que tant se n'ha parlat al darrer any, als mesos de primavera a Europa ens trobem dues fires interessants: Bolonya i Londres. La Fira de Bolonya (la imatge que acompanya al post correspon a aquesta fira) està dedicada al llibre infantil i és una referència mundial en aquest sector. Enguany serà el primer any que hi aniré, ja que el llibre infantil no és una línia estratègica de Cossetània, tot i que podem estar interessats en algun llibre infantil relacionat amb la natura com aquest que vam publicar l'any passat. Hi estarem una jornada. Tenim ja algun contacte fet, però sobre tot m'interessa veure com és la fira i els productes que s'hi exposen. La fira és important pels editors catalans, tant és així que Frankfut i Bolonya són les dues úniques fires internacionals on l'Associació d'Editors en Llengua Catalana hi disposa d'estand propi. La Fira es desenvolupa del dilluns 31 de març al dijous 3 d'abril. Sortirem de Barcelona el diumenge dia 30 al vespre i tornarem el dilluns dia 31 al vespre. Tot plegat un dia a la Fira sense tenir temps ni tant sols de donar un tomb per Bolonya.
Quinze dies més tard se celebra la Fira de Londres. L'any passat ja hi vam anar aprofitant un viatge llampec que organitza l'Associació d'Editors i el Gremi d'Editors. Sortim ben d'hora de Barcelona, com que a Anglaterra tenen una hora de diferència de menys respecte el nostre horari, arribem amb el temps suficient per poder aprofitar la jornada a la Fira i tornem al vespre. Tenim també ja diverses trobades fixades amb altres editors. Londres és una Fira que cada vegada adquireix més rellevància. No és de cap manera tant gran com Frankfurt i per tant, amb un dia es pot visitar, però és interessant perquè et permet mantenir, parlar, negociar i seguir els contactes que has fet amb altres editors a Frankfurt. La llàstima és que ens arriba just una setmana abans de Sant Jordi, amb molta feina, i no podrem aprofitar la possibilitat que ens ofereix també l'Associació de dos dies a la Fira. Això ens permetria fer un vol per Londres que és un capital que m'encanta.
Referent a les fires de tardor, sembla que no està gens clar que enguany es torni a celebrar el Saló del Llibre. Em sembla que tant editors com llibreters estem d'acord que no s'acomplien les expectatives previstes. És una llàstima i una oportunitat que es perd que el llibre sigui protagonista uns dies per la tardor. L'objectiu era: a la primavera tenim Sant Jordi, a la tardor el Saló del Llibre, dos esdeveniments que havien de permetre que el llibre tingués protagonisme dos cops a l'any. En veure l'any passat que segells editorials importants no eren presents al Saló, no m'estranya que al final sembla ser que aquesta activitat enguany no repetirà. Penso que hi ha dues qüestions que no han ajudat al futur del Saló. Primer, tenir un estand, un espai al Saló del llibre ens costava als editors caríssim i segon, el fet de fer pagar entrada malgrat que es repartissin moltes invitacions i malgrat que gairebé era simbòlica era una fre i el món del llibre al nostre país no està per posar-hi gaires obstacles.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bona tarda, sobre aquest article volia comentar-te que crec sincerament que a la societat en som menys als que ens agrada llegir, però als que ens agrada ens arribem a les fires que comentes, observem amb entusiasme el discurs d'en Quim Monzó i tot i tenir que pagar entrada hi fem cap... però com bé deies si vas a la biblioteca tens entrada gratuïta, em sembla que s'hauria de donar més importància per part de les organitzacions a aquest tipus d'events... bé tan sols és una opinió meva, hi trobes Planeta, el cercle de lectors però aquelles editorials que busquem no hi trobem ni rastre...