30/3/08

Les novel·les de Francesca Aliern

A Cossetània vam contactar per primera vegada amb Francesca Aliern quan vam publicar el recull de contes El brogit de l'Ebre que tenien com a denominador comú el riu Ebre. Francesca Aliern s'havia autoeditat anteriorment altres llibres i ens havien comentat que les seves obres agradaven als lectors. La nostra col·laboradora Núria Grau ens va parlar molt bé de l'obra d'aquesta autora i vam mantenir una primera reunió amb Aliern per publicar una novel·la seva. La vam publicar per Sant Jordi del 2005 i porta per títol El pont de la solitud. Les coses van anar prou bé. La novel·la és bona i de lectura molt interessant. Les vendes van funcionar i vam decidir seguir publicant llibres seus. L'any següent, el 2006, vam publicar Sabó moll. Pel meu gust la millor de les tres novel·les (El pont de la solitud, Sabó moll i Camins) que conformen la trilogia en què l'autora ha retratat literàriament la vida en un poble de les Terres de l'Ebre durant el franquisme. Camins, que vam publicar l'any passat, va ser el darrer dels llibres de la trilogia.
Es curiós el cas de Francesca Aliern, com al d'altres escriptors de comarques. Ella és una autora molt coneguda a les Terres de l'Ebre. Les seves obres es venen molt bé en aquestes comarques, però no és fàcil fora d'aquestes. Intentem promocionar la seva novel·les de la millor forma possible perquè s'ho valen. L'any passat vam presentar la seva novel·la Camins a la Llibreria Catalònia per intentar donar-la a conèixer més enllà de les comarques del sud de Catalunya. Enguany ho tornarem a fer i el dia 9 d'abril a 2/4 de 8 del vespre farem una presentació de la seva darrera novel·la, Cor de llop a la Llibreria Catalònia. Farem una presentació conjunta de dos autors de les Terres de l'Ebre: de la novel·la Cor de llop, de Francesca Aliern, i del recull de contes El vertigen del trapezista, de Jesús M. Tibau. Seria interessant que la crítica d'aquest país i que els mitjans de comunicació de l'àrea metropolitana fessin de tant en tant una mirada a les creacions que es fan per tot el país, que més enllà del que es ven a les grans llibreries de Barcelona analitzessin el que es ven també a comarques i en fessin cas, i en fessin crítica. Segur que s'endurien alguna sorpresa i es faria un acte de justícia. Més enllà del Llobregat i del Tordera, al sud, al nord de Catalunya i a molts indrets del país es fan iniciatives culturals interessants i hi ha escriptors que s'intenten obrir camí però que es troben amb la dificultat que, malgrat que els mitjans locals coneixen la seva obra i els fan cas, els costa que siguin coneguts pels grans mitjans que tenen la seva seu a l'àrea metropolitana.
Des de fa unes setmanes s'ha distribuït a les llibreries Cor de llop, la darrera novel·la de Francesca Aliern. Tot just fa dos dies que l'he començada i m'ha enganxat completament. És també una excel·lent obra ambientada en aquest cas en un poble de les terres de l'Ebre a començaments del segle XX.

3 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

La Francesca s'ha guanyat a pols ser l'autora més llegida de les terres de l'ebre, gràcies al seu públic fidel que creix.

emigdi ha dit...

Divendres presento Cor de Llop a la Biblioteca de Roquetes. És una novel·la excel·lent. Si un relat de l'amiga Paquita recomanaria és Sabó Moll, una de les millors novel·les escrita per un autor ebrenc. el teu post, excel·lent, quant a la difusió de l'obra de Paquita Aliern.

Anònim ha dit...

"Cor de Llop" és un llibre que m'ha agradat molt, tant per com està escrit, com per la història que explica la Francesca.

Estic d'acord amb els comentaris del Jesús M. i de l'Emigdi. Jo també penso que "Sabó moll" és una novel·la molt ben escrita.