29/3/09

Anunciar-se al Facebook

Recordo que quan estudiava Ciències de la Comunicació, al primer curs, el professor de publicitat va dir una frase que em va quedar gravada per sempre. Digué: "de la publicitat que fem el 50% no serveix per res, és una inversió inútil, el problema és que no sabem quin és aquest 50% que llencem". Això implica que perquè una promoció sigui efectiva s'hagi de fer amb el màxims mitjans possibles. Internet i les noves xarxes socials sembla que són també una interessant manera d'arribar a possibles nous lectors.
En aquest sentit, si sous usuaris del Facebook és possible que a la vostra pantalla us hagi aparegut algun dels llibres que hi estem anunciat. De moment, hem fet anuncis dels llibres: Diccionari del vi i el veure, Els millors plats de l'Àvia Remei, L'entorn. Rere els passos del nuñisme, 100 maneres de descobrir un crim, Secrets de Catalunya i Conèixer els ocells (també hi anunciem la versió castellana d'aquest darrer títol, Conocer las aves). Amb Facebook pots escollir el tipus d'usuari a qui vols que vagi dirigit l'anunci segons la seva llengua, edat, estudis o, entre altres coses, paraules claus. Cossetània hem sigut la primera editorial catalana, almenys jo no he vist cap altre editorial que ho hagi fet abans, en anunciar els seus llibres a Facebook. Altres editorials com Angle també estan utilitzant aquest mitja amb la promoció del llibre Yes, you can. A Cossetània ho vam voler provar després de veure un anunci a Facebook de RBA. Sobre aquesta qüestió hem preguntaven aquesta setmana si havia notat un increment de venda pel web d'aquests llibres. La veritat que se'm fa difícil establir una relació directa. En el darrer any la venta de llibres per Internet ens ha augmentat tot i que encara no és globalment una xifra molt important. El que si hem pogut comprovar és que el web ha tingut més visites i que després del cercador de Google, pel segon indret on ens arriben visites al nostre portal és per Facebook. Tenir major visibilitat i major moviment al web és important. Juntament amb aquesta prova al Facebook també estem anunciant pel Google AdWords el darrer llibre de l'Àvia Remei.
En tot cas aquesta promoció no substitueix les habituals i per aquesta campanya de Sant Jordi hi tornarà a haver anuncis de Cossetània en diversos mitjans de comunicació i hem tornat a imprimir un catàleg a tot color que es pot consultar en aquesta adreça.
Una altra fórmula és aprofitar el Youtube per a vídeos promocionals. Aquest que Alfredo Garcia ha fet del llibre de Miquel Esteve, El Baphomet i la taula esmaragda és espectacular:

5 comentaris:

Tirant al cap ha dit...

Enhorabona per aquestes iniciatives, Jordi!

Jesús M. Tibau ha dit...

Realment un vídeo espectacular.

Caldrà ser molt imaginatiu i impactant a l'hora de fer promoció, perquè a mi m'arriben moltes notícies de presentacions de llibres, per correu electrònic, pel facebook, etc, i no els pots prestar la deguda atenció a totes, per excés d'informació

Jaume Pros ha dit...

Estic d'acord amb Tibau. Sobretot pel que fa a la imaginació a l'hora de la presentació dels llibres, fins i tot en això caldria innovar.

Margarida Aritzeta ha dit...

Bona feina... com que no podem arribar a tot, almenys ens fixarem en els audaços

Pedra Seca. Barraques i Cossiols ha dit...

Aquell profesor també t'hauria dit que cada segment de mercat i cada públic objectiu tenen els seus mitjans. Aquesta màxima no està renyida amb la creativitat.