19/11/09

Canvis a l'Associació d'Editors en Llengua Catalana

La setmana passada es va presentar la candidatura d'Ernest Folch (Ara Llibres), a la presidència de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. Les eleccions seran el 10 de desembre. Folch substituirà Lluís Pagès (Pages Editors) que ha estat el president en els darrers quatre anys.
La llista d'editors que acompanyaran Folch en la junta directiva és molt similar a la dels darrers quatre anys i és que Pagès va aconseguir un grup d'editors que han treballat en les diferents comissions que s'han creat i que s'hi han implicat des del primer dia en els reptes que té l'edició en català, cosa que ha provocat una gran assistència dels editors en les reunions de la junta.
D'aquesta manera la nova junta està formada per: Ernest Folch (president - Ara Llibres), Jordi Ferré (vicepresident primer - Cossetània), Xavier Mallafré (vicepresident segon - Grup 62), Jaume Vicens (vicepresident tercer - Vicenç Vives) i com a vocals, Montserrat Ayats (Eumo), Albert Pèlach (president de la Setmana del Llibre en Català - Enciclopèdia), Josep Cots (Edicions 1984), Josep Gregori (Bromera), Joaquim Palau (RBA - La Magrana), Francesc Moll (Moll), Reina Duarte (Edebé), Josep Herrero (Cruïlla) i Anna Maria Macià (PAMSA).
Amb l'objectiu de ser més efectius es crearà una comissió executiva formada pel president, els tres vicepresidents, el president de la Setmana del Llibre en Català i un membre de la junta rotatiu que es reunirà quinzenalment per avançar els temes a tractar en la junta mensual i per resoldre aquelles qüestions que la immediatesa del temps ho requereixin.
En tot cas, segons digué Folch en la presentació "l’AELLC afronta una etapa decisiva per al seu futur. Aprofitant l’experiència acumulada en els darrers anys, s’impulsarà una nova època, amb una nova interlocució, una nova manera de treballar i una voluntat d’afrontar els reptes de futur i ser més a prop de tots els editors." I és que el món de l'edició es troba en un canvi de paradigma, amb la novetat de l'aparició del llibre digital, amb reptes com reduir els sistema de retorns de llibres, etc. i és ara el moment per establir les bases de l'actuació del llibre en català que han de servir pels propers anys. És doncs un moment important on caldrà reflexionar cap on volem que vagi el llibre en català i on caldrà prendre decisions que ens posicionin de forma correcte cap un futur que ara esdevé incert.