18/12/09

Entrar en el món del llibre digital, o no

En el darrer número de la revista Trama & Texturas, l'agent literari i editor Guillermo Schavelzon analitza la crisi del sector del llibre i parla també del llibre electrònic. Malgrat que hi ha algunes afirmacions sobre aquest darrer tema sobre les quals no hi estic d'acord, val la pena tenir-les en compte. Diu:
"Las alternativas futuras del libro electrónico son poco claras todavía, y lo que finalmente unifique criterios y se imponga demorará unos años más. Hoy la gran pelea se está dando en el terreno del hardware, los dipositivos llamados e-readers, sean Kindle, Sony Reader y varios más aunque todavía no es significativa... ...los e-readers, en tres o cuatro años más, estarán cerca de la perfección y entonces será el momento de les contenidos. Antes, no".
"Publicar libros electrónicos rápidamente no es una solución. Aunque tecnológicamente sea posible, hacerlo de manera doméstica no ofrece ninguna garantía de difusión y perjudicará a los escritores que cedan sus derechos, ya que en unos años más todos tendrán que vender sus desarrollos a uno de los grandes, el ganador..."
És cert que no està clar quin format de llibre electrònic serà el que s'imposarà, tot i que ara sembla que l'e-pub és el que té més possibilitats; però què hem de fer mentrestant, creuar-nos de braços esperant què passa en el sector mentre els grans prenen posicions. Llavors, quan nosaltres hi voldrem entrar, ja no podrem fer-ho en bones condicions i estarem a les mans dels poderosos. Una de les armes que tenim els petits és l'anticipació i si no l'usem sempre estarem sempre seguint el dictat dels més grans. No em sembla la reflexió encertada en aquest sentit. Tampoc penso que cal tornar-se bojos digitalitzant llibres a tota velocitat sinó que cal fer-ho pas a pas però sense parar i incrementar el ritme a mesura que augmenti la demanda de llibres digitals.
Altres reflexions que fa l'articulista sobre la necessitat d'especialització de les editorials, o sobre el paper de les editorials independents amb l'aportació d'idees originals com a elements per superar la crisi i sobre també la necessitat de les llibreries d'especialitzar-se per afrontar els nous reptes em semblen completament encertades.

3 comentaris:

Albert Lázaro-Tinaut ha dit...

Hi estic d'acord: passa una mica el que va passar amb els primers ordinadors o als inicis de la fotografia digital. Cal deixar passar uns anys (pocs) per saber cap a on es decantarà la qüestió. En tot cas, és un pas més per a la difusió de la cultura, que no ha de marginar de cap manera el llibre tradicional, aquell que "es toca" i es guarda a la biblioteca.

Anònim ha dit...

Només que es posi el llibre digital a un preu força més baix que el normal, en un mitjà-llarg termini pot esgarrapar mola quota al tradicional.

Ferran Cerdans Serra ha dit...

Quan parlem de llibres electrònics ens estem referint a: 1) dispositiu de lectura (kindle, sony reader...) 2) el llibre en format digital (e-pub, pdf...) Són batalles diferents, però en principi cap kindle ni similar aconseguiran imposar un format tancat de llibre digital (en la seva última versió han tingut de baixar del ruc i adoptar el pdf de manera nadiua), així que no té de suposar cap problema publicar ara en e-pub, pdf o el que sigui. Guanyi qui guanyi en el camp del hardware, sempre podrem adaptar els nostres e-books, perquè la mateixa comunitat lectora no permetrà formats tancats propietaris, com no ho ha permès fins ara.
D'altra banda, els preus dels ebooks tenen de baixar de veritat per a poder fer el gran salt de veritat, ja que fa anys que és massa evident que si a internet els costos tendexien a zero, el preu dels productes digitals també tenen de tendir a uns preus més raonables, i això no ha estat passant en els preus dels llibres digitals fins fa molt poc, almenys en aquest país. Sigui el que sigui, la societat digital avança i les editorials van seguint a distància, deu anys enrera, només fent un pas quan ja veuen que és inevitable. Esperem que mica en mica es vagi perdent la por a l'inevitable futur.
Felicitats per tanta feina feta i per un 2010 en la línia!