3/12/09

Les ressenyes de muntanya

Una de les modalitats més usades de l'ampli ventall que pot oferir la literatura de muntanya (entenent com a literatura un sentit ampli del concepte) és la ressenya, la narració d'una excursió, d'una expedició, d'una travessa, etc. La ressenya és el material bàsic per poder fer una guia d'excursions. Hi ha molts estils de fer-ho: qui ho fa d'una manera més narrativa, qui ho fa de forma més esquematitzada o recentment en forma de roadbook. Tot serveis si està ben fet, si l'explicació està ben escrita, ben detallada i si aporta informació complementària a la direcció dels camins. No es tracta únicament d'explicar gira a la dreta o a l'esquerra, sinó de també de donar informació sobre aquells elements naturals, arquitectònics, culturals o d'interès que ens trobem a la ruta. I això val per a ressenyes d'excursions a peu, en BTT, en esquís, o amb el mitjà que sigui. A la nostra col·lecció Azimut en tenim una bona colla. És fàcil fer números: hi ha 110 títols a com a mínim 15 ressenyes per títol són 1.650 ressenyes, pel cap baix, ja que em sembla que tal vegada que hi ha llibres amb fins i tot 50 ressenyes d'excursions, no m'estranyaria que arribéssim a una xifra propera a les 2.000.
La Secció Excursionista del Foment Martinenc ha portat a terme aquest mes de novembre passat el 1r Concurs Obert de Ressenyes de Muntanya. Em van demanar que formés part del jurat, cosa que vaig acceptar. La iniciativa em va semblar excel·lent. Al final, el nombre de participants ha estat modest tot i que hi havia premis en metàl·lic de 150, 100 i 50 euros per a les tres millors ressenyes; però és el primer any i és lògic que en les primeres edicions encara no hi hagi molta participació ja que falta que els possibles participants se n'assabentin. De totes maneres, de les rebudes, n'hi havia algunes que eren mereixedores dels guardons. Al final els tres guanyadors van ser:
1r. Premi: "Ascensió a eth Monlude", de Jaume Llanes i Montserrat Timoneda
2n. Premi: Montpetit i Montmajor" de Lídia Cabré
3r. Premi: "La ruta Artur Osona", de Joan Miquel i Noguera
Els guanyadors Jaume Llanes i Montserrat Timoneda ja van guanyar el VII Premi Vèrtex, convocat per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, per l'obra Muntanya de Canejan. Val de Toran que vam publicar a Cossetània.

3 comentaris:

Admin ha dit...

Una bona iniciativa, que mereix sens dubte més divulgació. I els guanyadors són uns autors de contrastada solvència.

Les ressenyes es publicaran en cap lloc?

Admin ha dit...

Una bona iniciativa, que mereix sens dubte més divulgació. I els guanyadors són uns autors de contrastada solvència.

Les ressenyes es publicaran en cap lloc?

Jordi Ferré ha dit...

No et puc respondre si es publicaran en algun lloc, però estaria bé que en alguna revista de muntanya es publiquessin