27/12/09

L'obra de dos cosins: Indaleci Castells i Narcís Oller


La casualitat va fer que aquesta setmana presentéssim dos llibres que tenen relació amb dos cosins: Indaleci Castells Oller i Narcís Oller i de Moragas. Ambdós van néixer a Valls i van fer en la seva joventut el mateix itinerari: ambdós van marxar a Barcelona a estudiar, però l'un tornà a Valls, Indaleci Castells, i l'altre es quedà a Barcelona des d'on desenvolupà la seva carrera literària, però sense oblidar el seu Valls (Vilaniu) natal. Ambdós van morir fa vuitanta anys, el 1930.
Castells va ser un personatge cabdal en el Valls de final del segle XIX i inicis del XX. L'excel·lent treball de Josep Martí en el llibre Indaleci Castells (1864-1930). Una vida al sevei de Valls (biografia política), ens permet conèixer la personalitat política del personatge així com la seva contribució en la premsa local d'un Castells que també en el món cultural vallenc va tenir un pes importantíssim. El llibre es va presentar dilluns dia 21 de desembre a la Cambra de Comerç de Valls.
Oller es va quedar a Barcelona i va viatjar per poder conèixer els moviments literaris del moment, perquè tal com va dir el filòleg Magí Sunyer en la presentació dimarts dia 22 de desembre de l'edició de La Bogeria dins la Biblioteca Narcís Oller de Cossetània, Oller era un escriptor modern. Recordo que en la presentació del llibre La Barcelona de Narcís Oller, la seva autora i filòloga Rosa Cabre va dir que una de les millors coses que va fer Oller a la seva vida fou marxar de Valls, ja que des de l'ambient rural de la capital de l'Alt Camp difícilment Oller s'hagués pogut desenvolupar-se com un gran escriptor, com un escriptor al dia de les corrents europees de la literatura. Oller necessitava relacionar-se amb els sectors culturals de l'època i això només ho podia trobar en una gran ciutat com Barcelona i viatjant i relacionant-se amb els grans escriptors del moment.
En la presentació d'ambdós llibres ho vaig comentar: Cossetània és una editorial d'abast nacional, amb llibres d'interès per a tot el país, només cal mirar les darreres nostres novetats per comprovar-ho, però no oblidem on vam néixer i on estem ubicats i l'obligació moral que tenim de col·laborar en la difusió cultural del nostre territori i de la ciutat que ens acull, Valls. Per això, cada any editem algun treball que hi té relació. Ho hem fet ara amb Castells, ho vam fer amb Cardó, amb Pere Mialet, amb Joan Bosch, i també amb altres temàtiques. I també per això vam iniciar la Biblioteca Narcís Oller, per des de la nostra editorial nascuda a la mateixa localitat d'Oller, projectar tota l'obra d'aquest excel·lent autor considerat el patriarca de la novel·la catalana contemporània.