7/1/10

L'opinió de Josep Cots (Edicions 1984)

Josep Cots, director d'Edicions 1984, a més de ser un excel·lent editor, és un dels vocals de la junta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana i persona que diu el que pensa sense embuts. Compromès amb el país, té clar que cal ajudar l'edició en català sense complexos i que un dels problemes per la diferència de lectors a Catalunya que llegeixen en castellà (el 80%) respecte als que ho fan en català (el 20%) és la manca d'oferta. Sovint comenta que no hi ha pràcticament traduccions d'assaig en català i que això fa que els lectors d'aquesta tipus de llibres els busquen ja directament en castellà. En la revista Presència de diumenge hi ha una àmplia entrevista amb Cots. Diu el que pensa, amb valentia, tal com és ell.
Respecte a l'administració comenta:
"De l'administració no te'n pots refiar, té un nivell d'ajudes absolutament irrisori. L'ajuda directa a la indústria editorial en sentit estricte no arriba a l'1,5% el pressupost de la conselleria de Cultura. Fins i tot l'han retallat un 20% en relació amb l'any anterior. Ja sé que s'han d'atendre molts aspectes, però l'edició en català és un sector generalment precari."
"Amb les ajudes a la indústria editorial s'ha anat fent la viu-viu i s'ha continuat el que es feia en l'anterior legislatura que és quan es va remodelar l'ajut bàsic, un canvi que va suposar un pas positiu. S'ha continuat però retallant-lo. S'han obert algunes línies cap a l'assaig, però sense prou força i en el camp de les traduccions al català, que és fonamental, estem com estàvem a l'època del president Pujol."
És queixa amb tota la raó del món del poc cas que fan als mitjans de comunicació de Catalunya als llibres publicats en català i parla també dels llibreters. En aquest sentit afirma categòricament:
"Sense les llibreries independents no existirien les editorials independents."

2 comentaris:

Oriol M. ha dit...

Jordi, podries penjar el text sencer de l'entrevista (o els fragments més rellevants)perquè la poguem llegir.
L'he estada cercant, i no hi ha manera i als quioscos ja no es troba el Presència de la setmana passada.
Gràcies

Jordi Ferré ha dit...

Ho sento Oriol, ja tinc la revista "Presència" de la setmana passada "reciclada"