8/12/09

Cossetània és el segell en català amb més llibres electrònics

La cursa del llibre electrònic tot just està en els primers compassos. Serà una carrera de llarg fons, amb molt de recorregut per fer i amb moltes incògnites per desvetllar. De moment, els segells editorials que editen en català s'han posat les piles i comencen a tenir presència en el nou món dels e-books. He aprofitat aquest pont per analitzar la situació actual, amb dades tancades a 8 de desembre, del llibre electrònic en català, a partir dels portals edi.cat i el recent estrenat leqtor. És una situació que tindrà segurament una vigència curta, de pocs dies, i que molt possiblement quan arribem a Nadal haurà canviat ja que em consta que edi.cat té un bon grapat de nous títols per incorporar al portal ens els propers dies i el mateix suposo que li deu passar a Leqtor. En tot cas la situació en el moment actual, a 8 de desembre, és que entre aquests dos portals tenen uns 160 llibres digitals en català: prop d'una norantena a edi.cat i una setantena a Leqtor.
Per segells editorials en català qui en té més és Cossetània (28 títolts), seguit d'Edicions 62 amb 18 títols (16 a Leqtor i 2 a edi.cat de la col·lecció Bernat Metge), els segueixen Angle (17 títols), Bromera i Vicens Vives, amb 16, Ara Llibres amb 14 i Pagès amb 10. Amb menys d'una desena de títols però ja iniciats en el món del llibre electrònic hi ha Meteora, Fragmenta, Tàndem, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Proa, Columna, Empúries, Barcino i Pòrtic, si és que no me n'he deixat cap, que espero que no, de l'anàlisi d'aquests dos portals.
Estic segur que d'aquí un mes la situació serà diferent però de moment em satisfà que en la cursa del llibre electrònic haguem estat en la primera línia de sortida (edi.cat, el primer portal en català on nosaltres hi tenim els nostres llibres, va començar el mes d'abril) i que durant el primer temps recorregut hem anat al davant de tot pel que fa al nombre de llibres en format electrònic. A més la xifra s'incrementarà abans d'acabar al mes ja que estem a l'espera que s'incorporin a edi.cat mitja dotzena de títols més que ja tenim digitalitzats.
I quina serà la política que tindrem a partir d'ara respecte el llibre electrònic? De cara el 2010 seguirem incorporant títols al portal. Ho farem esglaonadament ja que la transformació dels llibres al format e-book és una inversió que cal tenir en compte i el retorn econòmic és encara de moment poc important En aquest sentit ha estat molt útil el programa Enclave que ens ha permès a totes les editorials obtenir recursos per digitalitzar llibres. De fet, de cada butlletí mensual de novetats que fem actualment analitzem quins llibres podem incorporar com a e-books i procurarem amb els que escollim fer coincidir l'aparició dels llibres electrònics amb els de paper. També anirem digitalitzant llibres del fons que ens semblin interessants per tenir en format e-book. Començarem a fer proves amb la incorporació al món del llibre electrònic de títols de la col·lecció Azimut, una de les més importants de la nostra editorial, dedicada al món de l'excursionisme. Aquests títols els incorporarem en format pdf, ja que la transformació a e-pub o mobipocket queda deficient. De totes formes, el tema de les guies tant d'excursionisme com de turisme, s'haurà d'analitzar de forma diferent en el futur, a mesura que els lectors de llibres evolucionin (incorporació del color, connexió a Internet, etc.), de manera que molt possiblement haurem de crear en aquestes línies productes completament adaptats i només vàlids pel món digital. Però, tot això caldrà veure-ho amb el temps.
En un any el món del llibre electrònic a casa nostra ha canviat molt. Recordo que l'any passat en aquest temps se'n sabia poca cosa. Ara, es comencen a veure al tren o al Metro persones que llegeixen amb lectors digitals, però encara el parc d'e-readers a l'Estat espanyol és molt petit. Poc a poc s'ha anat definint també quin ha de ser el model de negoci, de quina manera es reparteixen els ingressos que s'obtenen de la venda (autors, distribuïdors, editors, llibreters digitals), sabem ja quins costos té tot plegat i estic convençut que el 2010 serà un any important per aquest sector i que tindrà un important creixement, el que no sabem és de quina magnitud. De moment, hem sembla prudent fer en aquest sentit previsions molt conservadores. Pel que fa als llibres digitals en castellà, també farem els primer passos i tenim preparats prop d'una desena de llibres de Lectio Ediciones per incorporar, esperam abans d'acabar l'any, al portal www.edibooks.com. Seguirem doncs a l'aguait de tot el que passa en el món digital per poder estar ben situats en el moment en que es popularitzi massivament.

4 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

Felicitats per ser uns pioners en aquest camp. La importància del llibre electrònic és innegable.

Anònim ha dit...

Quan penjen els 20 títols de l'Enclave de Bromera us avançarem. Hahahaha.

Josep

Jesús M. Tibau ha dit...

felicitats per trobar-vos a l'avançada en aquest camp

Anònim ha dit...

I dels 200 títols que diu Leqtor que ha penjat només n'hi ha 10 en català?!?!?!?!?!?!?!?!?