20/6/07

Guies d'excursionisme


Quan vam començar l'editorial, un dels objectius que ens vam fixar va ser que se'ns havia de conèixer per alguna cosa, o dit d'una altra manera que en alguna de les temàtiques dels llibres que volíem editar havíem d'intentar ser punters.
El 1997 vam començar la publicació de guies d'excursionisme, la col·lecció Azimut, intuíem que en aquest camp hi havia camí per recórrer ja que pocs segells editorials del Principat es dedicaven al món de la muntanya i, fins i tot, editorials de fora de Catalunya, d'Aragó, el País Basc i Madrid, venien a editar llibres d'excursionisme.
Amb aquests antecedents i amb molt poca experiència com editors, vam publicar les dues primeres guies: De la muntanya al mar i El Montsant. Ràpidament vam veure que hi havia un petit espai per seguir explorant. D'aquesta manera ens vam proposar accelerar la col·lecció i buscar més autors. Internet, tot i ser encara incipient, ens va servir per localitzar alguns dels autors de determinades zones. Més tard, vam convocar junt amb la FEEC el Premi Vèrtex a un recull d'itineraris de muntanya i així, poc a poc, vam aconseguir originals que ens permeten tenir un ritme de publicació de la col·lecció Azimut, d'uns deu llibres l'any. Actualment, en aquesta col·lecció ja hi portem publicat més de noranta títols.
Per seguir amb la línia de llibres d'excursionisme i muntanya hem creat noves col·leccions com Petjades (vivències d'excursions), Pioners (textos dels primers excursionistes catalans), Annapurna (narrativa de muntanya), Manuals de muntanya i Khroma (llibres il·lustrats de muntanya i de natura). I també hem iniciat col·leccions amb una relació més indirecte amb l'excursionisme però amb un públic potencial força comú com la col·lecció Hyla o La vida al voltant de..., i també la col·lecció Viatgers.
Seguint amb aquesta línia de publicacions de muntanya, l'any passat junt amb el programa Temps d'Aventura de TV3, que dirigeix i presenta Toni Real, es va plantejar la idea de demanar als teleespectadors que presentessin rutes d'excursions per Catalunya. La idea ens agradava ja que podíem tenir, si funcionava, una publicació amb itineraris ressenyats sense cap tipus de previsió inicial, sense condicionants de ningú, i escrits per persones que potser mai havien publicat cap itinerari enlloc. Hi havia, no obstant, la incertesa de la resposta que es tindria ja que la crida es va fer quan la temporada del programa quasi s'acabava. El resultat va ser engrescador ja que es van rebre força propostes fetes per persones de diferents indrets del país. Alguns dels autors comptaven amb experiència en la publicació de llibres de muntanya i d'altres eren completament novells. A més, i molt important, la qualitat de les ressenyes de les excursions que es van presentar era alta. Per altra part, els itineraris presentaven atractius dispars. Era, doncs, un conglomerat interessantíssim que ara hem recollit al llibre Racons. Temps d'Aventura. Estem convençuts que als que els agradi l'excursionisme trobaran en aquest llibre propostes originals per fer a peu o en BTT. Hi ha itineraris pel Pirineu, per la Catalunya central, pels Ports de Tortosa, per l'Empordà, per les comarques de ponent... i també pel Barcelonès. Propostes per poder gaudir de l'aventura ben a prop de casa.