16/6/07

«Llegir en valencià» convida a acostar-se als clàssics valencians

Rebo un e-mail de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura en el que es detalla la campanya "Llegir en valencià. Els nostres clàssics". Penso que val la pena que la iniciativa tingui la màxima difusió, per tant em sembla oportú publicar en el bloc la nota de premsa que se m'adjunta a l'e-mail i que conté una completa explicació de la campanya:

"La iniciativa de la Fundació Bromera, que té el suport de nombroses entitats, és una oportunitat excepcional per a iniciar-se en la lectura de les obres dels grans autors de la nostra literatura. A més, la campanya inclou 24 fitxes gratuïtes sobre la literatura feta per escriptors valencians.
«Llegir en valencià. Els nostres clàssics» és una campanya que posarà a l’abast del gran públic una col·lecció de 13 llibres que formen una selecció d’obres que permetran descobrir o retrobar la nostra identitat cultural. La difusió es farà a través dels diaris Levante-EMV i El Mundo, entre el 17 de juny i el 29 de juliol, amb l’objectiu d’animar a la lectura, promocionar el valencià i donar a conéixer els millors autors valencians de tots els temps d’una forma divulgadora, atractiva i senzilla (podeu consultar els detalls a http://www.llegirenvalencia.org/). Aquesta segona campanya ve precedida per l’èxit de la primera, en la qual fa un any els lectors pugueren gaudir d’una selecció de 16 obres dels principals escriptors i il·lustradors valencians contemporanis.
Promoguda per la Fundació Bromera, la iniciativa té el suport de diverses institucions i organismes. A més del patrocini de la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Cultura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Bancaixa i el Grup RTVV, també s’han adherit a aquesta campanya el Consell Valencià de Cultura, Escola Valenciana, totes les universitats valencianes, entitats culturals, partits polítics, sindicats i empreses. Tots els sectors que formen la societat valenciana han volgut implicar-se en aquesta oportunitat única de llegir i rellegir una selecció de gran literatura en valencià que pretén fomentar la lectura en la nostra llengua i alhora acostar a tots els públics els noms més representatius de la nostra literatura.
Les velletes de la Penya Roja, d’Enric Valor és el primer títol que s’oferirà gratuïtament el proper diumenge 17 de juny tant en el Levante-EMV com en El Mundo. Durant les setmanes següents, cada diari oferirà sis títols diferents al preu simbòlic d’un euro, amb el cupó que apareixerà en cada rotatiu. Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March, Joan Roís de Corella, Maria Beneyto, Eduard Escalante, Manel Sanchis Guarner i Ernest Martínez Ferrando són els autors que es distribuiran dissabte juntament amb El Mundo. Per la seua banda, el diumenge, amb el diari Levante-EMV, els lectors trobaran obres de Joanot Martorell, Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, Teodor Llorente, Martí Domínguez i La Conquesta de València del Llibre dels fets de Jaume I.
En format butxaca i amb una edició que facilita la lectura, aquesta col·lecció està pensada per agradar a lectors que s’acosten per primera vegada a obres cabdals de la nostra literatura o que volen rellegir-les. Cada títol té una introducció senzilla de l’obra i l’autor, un glossari de les paraules menys habituals i informació sobre altres obres de l’escriptor per a continuar llegint en valencià.
A més, de dimecres a dissabte, aquests diaris oferiran gratuïtament 24 fitxes a tot color divulgadores de la història de la literatura valenciana amb dades històriques, literàries i curioses sobre la vida i obra dels clàssics. També, de dimecres a diumenge, els lectors podran participar en un concurs i trobaran ressenyes i entrevistes amb reeixits escriptors i personalitats al voltant dels llibres que s’ofereixen així com articles d’animació a la lectura sobre les biblioteques d’aula, la lectura dels clàssics, llegir en família o les activitats en les biblioteques o llibreries."