23/6/07

Polèmica entre els editors per la Fira de Frankfurt

Això de la Fira de Frankfurt acabarà enfrontant-nos a tots contra tots. Des que van sortir la llista dels autors que anirà a la Fira n'hem sentides de tots colors i s'ha desfermat una campanya perquè hi hagi presència d'autors catalans que escriuen en castellà als actes que organitza l'Institut Ramon Llull, tot i que, segons digué el seu director Josep Bargalló són ells mateixos els qui si han declinat l'invitació d'anar-hi. Aquesta setmana, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, ha dit que això havia de canviar. No obstant, el que particularment m'ha sorprès és que el president del Gremi d'Editors Antoni Comas també hi hagi posat curellada amb unes declaracions a e-noticies.
A Catalunya hi ha dues associacions el Gremi d'Editors de Catalunya que aplega els que editem en castellà i català i l'Associació d'Editors en Llengua Catalana que només aplega els editors que editem en català. Comas va declarar a e-noticies que "la indústria editorial està profundament decebuda perquè, a hores d'ara, només apareixerà parcialment representada i un dels objectius pels quals se'ns van convidar va ser per tenir una indústria editorial potent". A mi em sembla que aquestes declaracions són inoportunes i que l'únic que fan és donar aire a tots els qui el que no els agrada és que precisament la cultura catalana sigui la convidada a la Fira de Frankfurt.
L'Associació d'Editors en Llengua Catalana, entitat presidida per Lluís Pagès, va fer ahir un comunicat per replicar-ho en la qual hi llegim literalment: "rebutgem que els editors en llengua catalana estiguem 'decebuts', com s'ha dit. Estem esperançats que aquesta cita servirà per potenciar i millorar la nostra indústria".
Quan Comas parla que la indústria editorial catalana està decebuda em sembla que s'equivoca en confondre una part amb el tot. Suposo que es deu referir a la indústria editorial que edita en castellà o a part d'aquesta, perquè els que editem en català, que també formem part de la indústria editorial catalana, no estem decebuts, tal com s'especifica en la nota de l'Associació d'Editors.
Finalment, reprodueixo una declaracions de l'editor Ernest Folch (Ara Llibres) a Vilaweb. Diu Folch: "No es veritat que els editors estem decebuts i considero aquestes paraules una irresponsabilitat. Hem de ser constructius i ajudar a donar una bona imatge de la literatura catalana i l'edició en català a Frankfurt." El que hem preocupa ara és la imatge que donarem amb aquestes polèmiques. Em sembla doncs que cal que les declaracions del sector siguin prudents i les declaracions d'Antoni Comas que han iniciat la polèmica no van en aquesta direcció.