17/6/07

Sobre Frankfurt 2007

He esperat uns dies a escriure un post sobre la presentació de la llista d'autors que aniran a Frankfurt per veure quin tipus de reaccions es produïen. Referent als noms que componen la llista estic segur que cadascú en faria una de diferent i que se'n podrien fer tantes com persones hi hagués disposades a fer-la. En tot cas és la que és. Com sempre les reaccions en contra no s'han fet esperar. En aquest post de Tirant el Cap se'n poden llegir algunes. De totes maneres, em sembla que fos la llista que fos, i es fes el que es fes sempre hi hagueren hagut reaccions en contra dels que el que els dol és que la cultura catalana pugui tenir protagonisme internacional.
De tot el que s'ha dit, el que més m'ha disgustat és que el diari alemany Frankfurter Allgemeine digués que portaríem escriptors de segona divisió. Això a part de ser injust ha estat donar pa a les oques a tots aquells que tenim en contra. Per altra banda, m'han agradat moltíssim les declaracions de Juergen Boos, director de la Fira de Frankfurt, que llegeixo a Vilaweb:

"Els escriptors que volem tenir aquí són aquells que no coneixem, els que escriuen en català''
"La literatura catalana és una gran desconeguda. Això és injust i indigne."
''Jo mateix, fa divuit mesos, no havia llegit cap obra de la literatura catalana. Llavors em vaig posar a llegir un llibre de Vázquez Montalbán, però, és clar, era en castellà. Finalment, vaig llegir la primera part de 'Tirant lo Blanc', que em va divertir molt (ara es publicarà el segon volum a l'alemany). Avui, vostès (adreçant-se als periodistes alemanys) es troben en la situació en què jo em trobava fa divuit mesos."

Per altra part, llegeixo a l'edició digital de La Vanguardia una conversa entre Quim Monzó i Baltasar Porcel sobre la Fira de Frankfurt. Reprodueixo la resposta a la pregunta sobre el fet que els escriptors catalans que escriuen en castellà no vulguin anar a la Fira. Coincideixen ambdós que quan és l'Estat espanyol el convidat a una fira o activitat similar, no es compta amb els escriptors catalans:

- ¿Lamentan que los escritores en castellano hayan declinado asistir a la feria?
B.P.- No lo lamento. Es un tema político. Aunque creo que, políticamente, hubiera sido mejor contar con su presencia. En todo caso, han sido invitados. Y no van porque no quieren. Todo esto contribuye a enredar las cosas. Pero lo cierto es que a mí el Estado español nunca me ha invitado a una feria del libro. Al parecer, no soy considerado un escritor español.
Q.M. - Conozco a los escritores en castellano y salgo de copas con muchos de ellos. Pero no veo que su ausencia en la feria sea una carencia. Cuando España es el país invitado, ni catalanes, ni vascos ni gallegos aparecen. Y si aparecen, lo hacen de una manera residual, participando en una mesa redonda junto a la puerta de los lavabos.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I nosaltres?

http://elvertigen.bloc.cat/post/8382/171484