22/11/08

Narcís Oller i "Vilaniu"


La sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs va acollir el dissabte dia 22 de novembre les "Jornades sobre Narcís Oller. Dedicades a Vilaniu", que organitzades per la Societat Narcís Oller han tingut com a objectiu debatre qüestions al voltant de l'escriptor vallenc. El programa presentava un seguit de conferències i taules rodones que van ser seguides per un nombrós públic. 
Oriol Izquierdo director de la Institució de les Lletres Catalans, en la inauguració ha donat aquest missatge a la població de Valls: "cal que l'Ajuntament i que la gent de Valls se sentin hereus de la figura de Narcís Oller, ja que tenen la responsabilitat de mantenir la seva memòria". En la mateixa inauguració Núria Segú, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Valls, es preguntava si el Valls d'avui era molt diferent del que retratava Oller a Vilaniu, a finals del segle XIX.
Per la seva banda, en la seva ponència sobre "Vilaniu, novel·la de ciutat", Margarida Aritzeta ha explicat que "Oller utilitza Vilaniu per parlar sobre un món en transformació. L'obra és un joc d'escriptura, un joc d'enginy per als lectors perspicaços de l'època." L'escriptora vallenca comentà que Valls es pot reconèixer a través de la novel·la i que "a Vilaniu hi ha una de les pàgines més ben explicades i emotives del que són els castells."
Referent a la llengua de Narcís Oller, Isabel Berenguer va afirmar que "Oller fa de la llengua un element integrador de diferents realitats". Per la seva part, Empar Bofarull va comentar que Narcís Oller va viure "tots els estadis del procés de recerca de quina llengua literària es volia en aquell moment" i Jordi Ginebra va afirmar que "Oller va crear la novel·la catalana moderna a través d'un cert llenguatge narratiu".
Ricard Torrents va parlar sobre Jacint Verdaguer i Narcís Oller i entre d'altres coincidències va explicar que "tots dos inicien la seva carrera literària en els Jocs Florals, un en la poesia i l'altre en la narrativa". Va explicar també que Canigó i Vilaniu són dues obres coetànies ja que ambdues van aparèixer el 1985. 
Finalment, Jordi Tiñera va tractar sobre els models narratius de Vilaniu. Va detallar les crítiques que aquesta novel·la va rebre en el seu moment i posteriorment i va assegurar que "Vilaniu és la novel·la que li va donar més problemes" i que mentre escrivia Vilaniu, Oller també va crear les novel·les La papallona i L'Escanyapobres.