8/11/08

Debat sobre les editorials locals

La Fonda Antiga de Calafell acollí el divendres dia 7 de novembre la taula rodona "Les editorials locals", en el marc de les XX Jornades d'Estudis Penedesencs, organitzades per l'Institut d'Estudis Penedesencs, en la qual hi van intervenir Francesc de P. Mestres de l'editorial El Cep i la Nansa (Vilanova i la Geltrú), Ramon Nadal de L'Andana (Vilafranca del Penedès), Miquel Montoliu de Llibres de Matrícula (Calafell) i Joan Bosch de Vilatana (Vilafranca del Penedès). La taula rodona va ser moderada per un servidor.
Joan Bosch digué sobre el paper que han de tenir les editorials locals en el espai editorial català que "des de fora del nostre àmbit es fa massa sovint les distinció que les editorials grans han d'editar els llibres d'èxit, mentre que les petites han de fer temes locals, i això no ha de ser necessàriament així."
Per la seva part, Francesc de P. Mestres indicà que "l'ofici d'editor incorpora una utopia permanent en pensar que tens a les mans un patrimoni cultural que en algun moment pot ser emblemàtic". Mestres apuntà el problema de la distribució per tenir més incidència i que "malgrat el procés de globalització en el que estem, podem editar coses que tinguin transcendència. A més, podem fer projectes que poden esdevenir molt importants en les ciutats on estem." Referent a la qüestió de la distribució apunta també que "Internet és sobre aquesta qüestió una solució important per visualitzar els nostres llibres." Mestres proposà actuacions conjuntes entre editors independents per promocionar els llibres.
Ramon Nadal afirmà que "els grans grups només aposten pels grans èxits, mentre que hi ha editorials a comarques que aposten per altres tipus de treballs molt importants que si no els féssim nosaltres no els faria ningú". El futur d'aquest tipus d'editorials és per una banda "l'especialització i per l'altre àmbits culturals locals, ja que les editorials grans deixen nínxols que algú o altre ha d'ocupar." Nadal també incidí en la importància de la visualització dels llibres que s'editen ja que "a vegades no saps si un llibre no s'ha venut perquè no interessa al mercat o per falta de visualització".
Per la seva part, Miquel Montoliu digué que "nosaltres som una editorial que va començar de forma amateur i que ara té ja una mínima estructura. Tenim però un problema amb la distribució".
En les intervencions del públic es proposà des de l'Institut d'Estudis Penedesens, la creació d'una Fira del Llibre Penedesenc a l'estil de la Fira del Llibre Ebrenc i estudiar solucions conjuntes per fer més visible a Internet els llibres que s'editen des de l'àmbit local.

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

no pares d'anar de taula en taula

Anònim ha dit...

Si només fos de taula en taula... Quan no és una taula és una reunió i quan no presentacions.
Ju