21/11/08

Jornades sobre Narcís Oller aquest cap de setmana

Aquest cap de setmana se celebren a Valls les "Jornades sobre Narcís Oller. Dedicades a Vilaniu."
Les activitats comencen avui divendres dia 21 de novembre, amb un debat sobre Vilaniu que es portarà a terme a les 19,00 hores al Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Valls.
Demà dissabte dia 22 de novembre, a la sala d'actes de l'Institut d'Estudis Vallencs, se celebrarà el gruix de les jornades amb diverses ponències i taules rodones. Aquest és el programa:
A les 10,00 h. Inauguració.
A les 10,15 h. Margarida Aritzeta: Vilaniu, novel·la de ciutat.
A les 11,45 h. Taula rodona amb Jordi Ginebra, Empar Bofarull i Isabel Berenguer: La llengua de Narcís Oller
A les 12,45 h. Pesentació dels dossiers pedagògics de batxillerat sobre Narcís Oller.
A les 16,00 h. Ricard Torrents: Jacint Verdaguer i Narcís Oller.
A les 17,00 h. Jordi Tiñena: Els models narratius de Vilaniu.

Presentació de Vilaniu
Per altra part, el diumenge dia 23 de novembre, a la 1 del migdia, a la sala d'actes de l'IEV es presentarà l'edició de Vilaniu que acabem de publicar a Cossetània. La presentació anirà a càrrec de Margarida Aritzeta.
Les jornades són organitzades per la Societat Narcís Oller.

4 comentaris:

miquel ha dit...

Ei, Jordi, tinc curiositat -desinterassada- per saber d'on ha tret en Jordi Tiñera que mentre escrivia Vilaniu, Oller també anava creant La papallona i L'escanyapobres

Jordi Ferré ha dit...

Hola Pere, en primer lloc no soc un expert amb Oller i no voldria ser imprecís en la resposta. En tot cas pel que es va comentar en les Jornades, Narcis Oller va guanyar els Jocs Florals de 1980 amb el relat "Isabel de Galceran", conte que és l'embrió de la novel·la "Vilaniu". Per tant tot fa pensar que tenia la novel·la al cap però va haver d'escriure el relat ràpidament per presentar-se als Jocs Florals i li va quedar pendent la novel·la. "La papallona" surt el 1882 i "L'escanyapobres" el 1884 i, finalment, "Vilaniu", el 1885. És això, penso el que fa pensar que entre el periode que hi ha entre el relat "Isabel de Galceran" i "Vilaniu", Oller va estar creant aquesta novel·la; però entremig van sortir publicades "La papallona" i "L'escanyapobres". Això és que vaig entendre jo, però si m'envies un correu electrònic al meu particular et puc facilitar el del Jordi Tiñena perquè te'n doni més detalls o t'ho argumenti millor.

miquel ha dit...

Gràcies, Jordi, per l'oferiment. De fet només volia saber si, a més d'hipòtesis prou lògiques, hi havia algun tipus de documentació.
Saps que encara no m'he llegit mai Vilaniu?

Jordi Ferré ha dit...

Tots tenim lectures pendents. Jo el primer